Zelf je carrière richting geven

Een klassieke bedrijfsstructuur met een eindbaas en middelmanagement? Dat kennen we bij BBC niet. Hier werken we volgens een holacracy, hola-wat?

Ja, over de naam kan gediscussieerd worden, maar de betekenis erachter kan je waarschijnlijk wél bekoren.

‘A pleasure to work with’

Voor de taalliefhebbers onder ons: Holocracy komt uit het Grieks. ‘Holon’, deel van het geheel - ‘cracy’, bestuur. En dat zegt het wel zo’n beetje, bij BBC beslis jij mee waar onze organisatie naartoe gaat. Samen met je collega’s. 

En dan is er nog jouw talent, natuurlijk. Hoe wil jij dat inzetten binnen onze organisatie? Waar word jij gelukkig van en hoe helpen jouw skills onze klanten verder? Bij BBC gaan we voor de win-win, waarbij elke partij groeit.

Waarom? A pleasure to work with.

Het is één van onze kernwaarden en eentje die ons nauw aan het hart ligt. We geloven erin dat door vrijheid te krijgen en verantwoordelijkheid te nemen, we beter én prettiger samenwerken.

Zelfsturende teams:
het heft in eigen handen

Klinkt stoer. Maar hoe werkt holacracy nu echt?
In het kort:

_01
Collega’s die een gelijkaardige jobinhoud hebben, vormen een expert team. Elke week bespreken ze praktische of structurele ‘spanningen’.
Voorbeeld
Elke maandag komen onze copywriters (van redacteurs tot creative copy) samen met een koffietje. Ze bespreken de lopende zaken, ondersteunen en inspireren elkaar. Heeft iemand een idee voor een betere samenwerking? Dan wordt dit op tafel gegooid.
_02
Zijn er spanningen die te maken hebben met andere expert teams of met de algemene werking? Dan bespreken we die tijdens het maandelijkse organisatieoverleg. Daar zoeken we samen naar de ideale oplossing.
Voorbeeld
Een van de copywriters zou graag een verandering zien in de manier van inplannen zodat zij nog beter haar tijd kan inschatten.
_03
Is er meer nodig? Dan richten de betrokken collega’s een project op om op structureel niveau een voorstel uit te werken.
Voorbeeld
De copywriter en een project lead vormen samen een team om te bekijken hoe dit best verwezenlijkt wordt.

Het lijkt hierboven misschien wel op regels van een gezelschapsspel.
Maar wees gerust, wij spelen het spel al zonder er over te moeten nadenken.

Open, met vertrouwen en met respect. Zo werkt dat hier.

Werkt dat, zo’n zelfsturend team?
Dat hoor je zelf van onze collega’s!

“Mooi hoe alle collega’s deze BBC waarden uitdragen”
- Sanae El Harcha, Project Lead

“Het is de eerste keer dat ik in een zelfsturende organisatie werk. En ik voelde meteen dat het je verantwoordelijkheid bij projecten vergroot. Om deze in goede banen te leiden, is het wel nodig dat iedereen binnen de teams curieus en straightforward is. En zijn/haar verantwoordelijkheid neemt, natuurlijk! Mooi om te zien hoe alle collega's deze BBC waarden uitdragen.”

“Doorslaggevende factor om hier te komen werken”
- Daan Wauters, creative copywriter

“Een omgeving die ruimte geeft om te groeien, en waar collega’s voor mekaar zorgen. De centrale voorwaarde in mijn zoektocht naar een passende job. Tijdens enkele gesprekken met (toekomstige) collega’s vond ik die omgeving bij BBC. En ze meenden het echt. Ze hadden er zelfs een naam voor: ‘holacracy’. Ik was overtuigd!

Na mijn eerste maanden blik ik tevreden terug. Ik werk zelfstandig, stel zelf prioriteiten en organiseer mijn eigen werk. En ik mag meedenken hoe ik mijn eigen werk of dat van anderen kan verbeteren. Veel vrijheid dus, maar ook verantwoordelijkheid om zelf problemen aan te pakken. Bij BBC maak je je eigen weg.”

“Een hiërarchie of zelfsturende teams? De keuze was simpel”
- Anton Loos, zaakvoerder

“BBC heeft altijd in een vlakke structuur gewerkt. Geen middenkader, geen pompeuze titels. Dat systeem kwam onder druk toen we in 2020 groeiden van 20 naar 35 werknemers. Als zaakvoerders konden we niet meer bij alles betrokken blijven. Een hiërarchische structuur invoeren? Of zelfsturende teams uitbouwen?

Tijdens een congres hoorde ik over holacracy en hoe ook bedrijven zoals Zappos en Patagonia dit met succes geïmplementeerd hadden. Met hulp van een extern bedrijf stelden we voor BBC zelfsturende teams samen. Drie jaar later merken we dat holacracy werkt. Collega’s overleggen meer met elkaar, pakken samen problemen aan en groeien mee met de organisatie. Always a pleasure to work with!”