6-manieren-creatief-zijn-ideeënarbeider

6 manieren om creatief te zijn als ideeënarbeider

Opstaan, naar het werk, bureau, naar huis. En elke dag nieuwe ideeën bedenken? Dankzij een fijne ontmoeting besefte ik wat het betekent om creatief te zijn en te blijven. Wat me tot deze 6 inzichten bracht die mij als speler-in-de-ideeënindustrie helpen fris werk te blijven leveren.

1. Doorbreek patronen

Wekelijks, en mogelijk dagelijks. Routine is goed, houdt productief; maakt efficiënt. Maar hoe kom je tot nieuwe ideeën als je input steeds dezelfde blijft? Als je altijd hetzelfde ziet? Dat kan klein en groots. Van je plaats veranderen (op kantoor – of naar een bar in de buurt), je modus naar je werk te wijzigen (fiets, trein, loop…) tot enkele uren vrijmaken om je op een specifiek onderwerp toe te leggen. Ik begin tegenwoordig als Content Cook niet meer in Word bij een nieuwe opdracht – nooit -, maar maak een mindmap: veel minder lineair dan een tekstbestand. Laat veel meer ruimte.

2. Ga zonevreemd

Het is verleidelijk om te lezen over je sector. Maar ik haal m’n beste ideeën uit domeinen die niets met m’n werk te maken hebben. Er bestaan gewéldige non-fictie boeken en podcasts (geschiedenis! biologie! biografieën! design! fotografie!) – wedden dat die je verrassend frisse ideeën bezorgen? Creativiteit is vaak verrassende connecties maken tussen elementen die nog niet eerder waren verbonden. Zoek dus vooral ‘vreemde’ elementen op.

3. Maak het tastbaar

Hoe concréét is je werk in de ideeënindustrie? Je ideeën tastbaar maken, materialiseren, geeft je gegarandeerd nieuwe invalshoeken. Niet alleen op campagne-niveau, waar je offline en online combineert, maar ook in je ideeën-fase. Kun je een schets maken, een tekening, een 3-D model, print-outs, een film met je smartphone… Dat geeft je letterlijk frisse invalshoeken.

4. Netwerk, ook in het echt

Zie ook 2 en 1. Ook al leert mijn ervaring dat lang niet alle congressen even interessant zijn, get out, en ontmoet mensen. Dat geldt zeker voor mij, omdat ik vaak ‘gewoon’ zit en schrijf en meestal in m’n eigen hoofd bezig ben. Maar misschien moet je dat ene sectorcongres eens laten, en je inschrijven op een TEDX. Of OFFF bezoeken, volgend jaar.

5. Wat is creatief ‘werk’?

Creatief zijn op kantoor? Tijdens de werkuren? Hoe gék is dat? Frisse ideeën doe je overal op; of je nu ’s avonds naar Netflix kijkt, ’s ochtends op de trein zit of op kantoor, in het weekend een tentoonstelling bezoekt: elke ‘impuls’ kan je op nieuwe ideeën brengen. Het is dus ook een karaktertrek, een mindset, en niet alleen werk. Zie ook 2.

6. Behandel je ideeën als kinderen

Carole en ik hadden het kort over ouderschap. Net zoals ze voor haar boek het beste leven wilde, wil je dat ook voor je beste ideeën. Moeten we die niet als onze kinderen behandelen? Dat is toch de beste beloning die je je inspanningen kunt schenken? En zo komen ze ook helemaal tot bloei. Wat dat betekent? Véél tijd, geduld, aandacht, soms beschermen, soms laten botsen. Daar word je werk alleen maar sterker van. En co-parenting met je collega’s – dat ook.

 

Foto door Carlos Dominguez op Unsplash